The Big 5 och Portugal

The Big 5 och Portugal

Förlåt.

Vi sa att det skulle bli en Portugal-podd om Eurovision song contest, men så blev det inte. Tiden har helt enkelt inte räckt till. Skyll på Elin, hon har haft höga förhoppningar om att kunna upprätthålla något slags journalistiskt arbete för sitt vanliga jobb. Det lyckades hon nog med. Men podden blev lidande. Vi får försöka gottgöra det på något sätt.

Vi är nu inne på femte dagen här i Portugal och ikväll är det den stora finalen i Eurovision Song contest, och därmed så kommer ju 6 länder som vi inte har pratat om med er tidigare. Alltså Frankrike, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Italien och så Portugal. Kort sagt, Big 5 och Portugal.

Så, eftersom vi inte hann med en podd så kommer här en skriftlig recension timmarna före den stora finalen,  samt bilder tagna av Frida. Poängen delas ut med hjälp av Benjamin ingrossos ledlampor.

Spanien – Alfred & Amaia – ”Tu Canción”

Alfred & Amaia
Alfred & Amaia – Tu Cancion (men inte just denna bild)

Frida: Spanien har i mitt tycke en sjukt tråkig ballad som jag dessutom har stört mig på sedan första gången jag hörde den. Visst, det är fint, och jätteroligt för Alfred och Amaia att de också är ett par på riktigt, men seriöst så bryr jag mig inte om det och det påverkar inte min uppfattning om den här låten där det ändå inte händer någonting. Det kommer bli en mittenplacering som bäst, men troligen långt ner.

Elin: Visst är det en klar effekt av Salvador Sobrals låt från förra året. Jag menar, så här smärtsamt känslosam och storslagen skönsång får man leta efter andra år, om man inte tittar för noga på balkanballaderna då. Men jag tycker att det är fint. Lite gulligt liksom. Nästan som två deltagare i Lilla eurovision, eller vad den tävlingen heter nu igen. Skämt åsido, men det är vackert och går rakt in i hjärtat. Önskar lite att de hade väntat en aning med det här numret, i år är det liksom inte spännande nog. Startnumret i början är inte det bästa, och risken är klart stor för att den söta duon glöms bort. Men dåligt är det inte.

Fridas poäng: 1 ledlampa

Elins poäng: 6 ledlampor

Portugal – Claudía Pascoal – ”Ò Jardim”

Portugal - Claudia Pascoal - O Jardim (Foto: Frida Thornberg)
Portugal – Claudia Pascoal – O Jardim (Foto: Frida Thornberg)

Frida: Jo men visst, om man gillar klassisk portugisisk musik så är detta jättebra. Jag som däremot somnade av Salvador Sobrals låt förra året (tydligen förstår jag mig inte på kvalitet 🙂 ) , har inte jättemycket till övers för det här. Däremot, Claudia Pascoal har jättefint rosa hår och sjunger jättevackert, men det spelar ingen roll i denna trista ballad. Mittenplacering, men enbart pga av att Portugal är värdland i år.

Elin: Det rosa håret är nästan värt en poäng bara det. Problemet är att jag, trots otaliga lyssningar sedan vi kom hit till Lissabon, inte kommer ihåg en enda strof ur den. Och då kan jag ändå sjunga större delen av refrängen ur Ungerns Viszlát Nyár som jag hört ungefär lika mycket, och jag kan inte ett ord ungerska. Bye bye Portugal, säger jag. Det är vackert och sådär, men det enda som sticker ut är nämnda hår – det kan gå ungefär lika illa som Österrike 2015.

Fridas poäng: 1/2 ledlampa

Elins poäng: 1 ledlampa

Storbritannien – Surie – ”Storm”

Storbrittanien - Surie - Storm (Foto: Frida Thornberg)
Storbrittanien – Surie – Storm (Foto: Frida Thornberg)

Frida: Surie sjunger sin Storm med mycket inlevelse och massor med rök på scenen, och jag har hört att det finns röster som säger att det är första gången på länge som Storbritannien skickar något bra. Och visst – det är helt ok, men oddsen säger fortfarande att den här hamnar i bottenskiktet, och jag förstår varför. Dessutom hjälper inte direkt startplaceringen 9 i finalen Suries chanser att bli ihågkommen. Det är kört.

Elin: Det stämmer att Storbritannien äntligen har tagit sig ur träsket av ointresse för tävlingen. För första gången på länge låter det faktiskt nästan genomtänkt. Det är en bit kvar, men popballaden kunde faktiskt nästan lika väl ha varit signerat Sverige. Fast då hade den nog inte vunnit Melodifestivalen. Det är fortfarande en ganska generisk poplåt, men Surie verkar så himla glad över att få stå på den här scenen, och det har jag inte känt på åratal för Storbritannien. Klart kompetent. Jag hoppas att det går bättre än botten, de behöver lite uppmuntran.

Fridas poäng: 1 ledlampa

Elins poäng: 5 ledlampor

Tyskland – Michael Schulte – ”You let me walk this road alone”

Tyskland - Michael Schulte - You let me walk this road alone (Foto: Frida Thornberg)
Tyskland – Michael Schulte – You let me walk this road alone (Foto: Frida Thornberg)

Frida: Här börjar det likna något. Det här är visserligen helt i min musiksmak och påminner mig starkt om gamla favoriteurovisionbidrag som ”Me and My guitar” från Belgien 2010, men det är också ett intressant bidrag med bra melodi, en refräng som är lätt att komma ihåg och snygga projektioner på skärmen bakom Michael. Nu tror jag att startnumret är lite emot Tyskland, eftersom de går ut som nr 11 i en final med 26 låtar. Inte direkt upplagt för succé.

Elin: Känns det inte lite som att det är Fransvarning på det här? Som att det skulle ha kunnat bli lite hype om han bara hade fått lite mer uppmärksamhet? Problemet är ju att Big five behöver något exceptionellt för att sticka ut. Det är ett jättefin litet popballadsnummer, denna gång om en förlorad pappa. Ett enkelt och stiligt nummer med en ensam Schulte som bräker ut sin saknad för hela världen. Klichéartat? Ja. Men det är fint och jag kan absolut lyssna vidare på det här någon annan gång.

Fridas poäng: 5 ledlampor.

Elins poäng: 6 ledlampor

Frankrike – Madame et Monsieur – ”Mercy”

Frankrike: Madame Monsieur - Mercy (Foto: Frida Thornberg)
Frankrike: Madame Monsieur – Mercy (Foto: Frida Thornberg)

Frida: Frankrike gör något som är lite annorlunda än vanligt, de tyckte att det var en bra idé att ha två människor i tight åtsittande svarta polotröjor som  sjunger en sin indiepoplåt på franska. Och märkligt nog verkar alla andra tycka det också. Det här är nämligen ett av de favorittippade bidragen, och när det släpptes så både förstod jag och tyckte samma sak. Nu ser jag det inte alls. Det finns så många fler bidrag som har större chans att ta hem det här är Frankrike. Men visst, till skillnad från de tidigare Big5-länderna så har Frankrike en vinstchans. Dock är den kanske inte jättestor.

Elin: Man kan alltid lita på att Frankrike håller hårt i sin franska stilighet, vad de än gör. Den här gången har de tagit fram ett svincoolt nummer med spännande elgitarrslingor mellan de franska textraderna. En edgy och modern uptempo popballad, helt enkelt. Det verkar inte jag vara ensam om att tycka, tydligtvis är det flera bland det samlade pressfolket som har numret som sin favorit, trots avsaknad av fluff  i form av rekvisita. Jag ser många gånger hellre det här än till exempel Cypern som vinnare.

Fridas poäng: 6 Ledlampor

Elins poäng :7 ledlampor

Italien – Ermal Meta & Fabrizio Moro – ” Non mi avete fatto miente”

Italien - Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non mi avete fatto Miente (Foto: Frida Thornberg)
Italien – Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto Miente (Foto: Frida Thornberg)

Frida: Jag gillar Italiens anti-hatsång och tycker att den dova instrumentslingan som går under Ermal och Fabrizios röster är alldeles fantastisk vacker. Jag har läst i bloggarna därute att det är en låt som förmodligen belönas av jurygrupperna för sin kvalitet, men att folket hemma i stugorna kommer att missa budskapet helt. Det här har Italien dock löst genom att låta ”Non mi avete fatto mientes” huvudbudskap skrivas i tv-rutan i alla olika språk. Dessutom startar det allra sist… Någonstans i topp 10 hoppas jag se Italien.

Elin: Jag tycker Italien känns svårtippad. Å ena sidan är ”Non mi avete fatto mientes” en av mina favoritlåtar i år. Å andra sidan är de svårt ointresserade av kameran i direktsändning. Det låter dessutom lite skränigt då och då. Och Eros Ramazzotti-poppen börjar bli lite tjatig från Italien. De verkar så himla gärna vilja komma med något seriöst och allvarligt, kanske för att de misslyckades så fatalt med den saken förra året. Det hade kunnat göras bättre, det är bara det jag säger. Men jag gillar verkligen låten. Tror dock inte på topp 10. Det är den för anonym för.

Fridas poäng: 7 Ledlampor

Elins poäng: 8 ledlampor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *