Är Salvador Sobral besviken för att han inte förändrat tävlingen…?

Är Salvador Sobral besviken för att han inte förändrat tävlingen…?

Ja, det här är ju himla intressant, I aftonbladets artikel  står det att Salvador Sobral är besviken för att en av årets favoriter ”Toy” från Israel är så ”fruktansvärd” och fortsätter med att han hörde att tävlingen hade förändrats sedan hans vinst förra året. Sedan konstaterar han att det har den inte. Och kommer förmodligen inte göra det på flera år.

Men har han förändrat tävlingen?

En tanke vi hade var att det möjligen skulle kunna vara så att vi kanske återgått till mer bidrag som framförs på eget språk. Och det är ju faktiskt flera länder som ställt som krav att de deltagande i de nationella tävlingarna skulle låta inhemskt och framföras på det egna språket, som i Grekland och Montenegro som exempel. Vi har ju förstås också motsatsen, som San Marinos bidrag, där det san marinska TV-bolaget gick ut i hela världen för att hitta artister och bidrag och slutligen valde en maltesisk sångerska, en tysk rappare och fyra robotar till sitt bidrag.

Så hur blev det?

Eurovision song contest - språk

Ja, det vi kan se är att andelen icke engelskspråkiga legat rätt konstant runt 25% (Då är alltså de som har flera språk inte inräknade.), Sedan kom år 2014 i Copenhagen, då andelen engelskspråkiga bidrag ökade kraftigt från 59% – 89%. Kanske på grund av att bara engelskspråkiga bidrag vunnit sedan 2007, (Då Serbien med Molitva vann).

Sedan låg det såhär högt fram tills i år då andelen engelskspråkiga bidrag istället rasar från 93% till 70%. Så kan det gå.

Så – ska vi kalla det ”Portugal-effekten”? Ja, i år kan vi nog göra det, vi såg ju faktiskt liknande effekter efter 2007 och även efter Loreens vinst 2012. Den effekten kan vi dock inte hänföra Loreen, utan snarare de ryska tanterna som kom på en andra plats.

Helt enkelt, framgångsrika bidrag på det egna språket och med ett tydligt inhemskt kulturellt uttryck och stil påverkar det påföljande året. Sedan bryts dock trenden efter nästa vinnare.

Så, Salvador – tävlingen har förändrats, men det är nog inte långvarigt. I år kommer en helt annan låt att vinna tävlingen, det brukar nämligen inte löna sig att låta precis som den föregående vinnaren. Och det är ju delvis därför favoritskapet kring låtar som Toy (Israel) och Fuego (Cypern) är så himla stort, de låter inte alls som Amor Pelor Dos, utan har ett helt nytt, eget sound som folk tycker är spännande och itnressant.

Och sedan går nog faktiskt inte Eurovision riktigt att förutspå så långt framåt, tävlingen förändras hela tiden, och det är ju det som är så himla roligt med den.

Det var det, det var hälsningen från ett soligt, men lite svalt Portugal dagarna innan final.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *