Ryssland och Ukraina – Det har hänt

Ryssland och Ukraina – Det har hänt

 

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 10.32.00
Julia Samojlova framför ”Flame is burning”. Bilden är en skärmavbild från Eurovision song contests youtubekanal.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Qu5kSWkZqOI&w=560&h=315]

Det diskuterades länge om Ryssland skulle bojkotta årets Eurovision song contest, på grund av deras sedan länge infekterade politiska förhållande med Ukraina.

Dagen innan anmälningstiden gick ut presenterade dock Ryssland sitt bidrag, ”Flame is burning”, som framförs av Julia Samojlova.

Tanken är att bidraget ska framföras i semifinal 2 på startplats 3.

Om det verkligen blir så är dock inte helt säkert. Den 22 mars, en vecka efter anmälningstiden gick ut, meddelade den Ukrainska säkerhetstjänsten SBU att Julia Samojlova stoppas från att komma in i Ukraina, eftersom hon tidigare har uppträtt på Krimhalvön som Ryssland annekterat. Samojlova ska ha tagit sig in i landet på ett olagligt sätt, menar SBU, som har infört ett inreseförbud som gäller i tre års tid.

Därmed stoppas hennes medverkan i Eurovision song contest, eftersom det enligt EBU:s regler krävs att alla artister måste uppträda på plats.

Beskedet möttes så klart med irritation, och ett flertal länder hotade kort därefter (23 mars) att bojkotta festivalen om inte Ukraina ändrar sig. Det framgår av ett brev som den EBU:s generaldirektör Ingrid Deltrene skrivit till Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman. Exakt vilka länder det handlar om framgår inte, men brevet går att läsa i sin helhet på Eurovision-sajten ESCKAZ.

EBU själva är såklart också rätt nedstämda över det hela. Så här uttrycket tv-bolaget sin besvikelse i ett uttalande:

”Vi måste respektera värdlandets lagar, men vi är djupt besvikna över detta beslut eftersom vi upplever att det strider både mot tävlingens anda och tanken på inkluderande som är hjärtat i tävlingens värderingar.”

Nu hotar EBU att utestänga Ukrainas public service-bolag från Eurovision song contest i framtiden, om Ukraina håller kvar vid sitt beslut att inte bevilja inresa till Ukraina för Julia Samojlova.

Den biträdande premiärministern Vjatjeslav Kyrylenko svarade den första april den hotande utestängningen är ”exempellöst” och ”oacceptabel”.

EBU har försökt rädda situationen genom att erbjuda Ryssland möjlighet att framträda via satellit, samtidigt som fortsatta diskussioner förs med Ukrainas säkerhetstjänst. Att man erbjuder någon att framföra ett bidrag via satellit är ett unikt erbjudande, som aldrig hänt i Eurovisions historia tidigare.

”Vi fortsätter vår dialog med de ukrainska myndigheterna, med ambitionen att alla artister ska kunna uppträda i Kiev – vilket är vårt föredragna alternativ. Det är nödvändigt att Eurovision Song Contest förblir opåverkat av politik och liknande. På grund av omständigheterna kring Julia Samojlovas inreseförbud har vi känt oss nödgade att hitta en lösning som kringgår sådana frågor”, säger Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision, i ett pressmeddelande.

Att uppträda via satellit vägrar dock den ryska tv-kanalen Pervyj Kanal att göra. Istället kallar de förslaget för ”udda”.

Kreml, (det vill säga den sovjetiska makten, Vladimir Putin) uppmanar nu Kiev att ompröva beslutet om inreseförbud för Julia Samojlova.

Fortsättning följer med all säkerhet :=)

 

/Elin

 

3 Replies to “Ryssland och Ukraina – Det har hänt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *